یکی از پرکاربرد ترین لوله ها در حوزه صنعت، انواع لوله مانیسمان است. این نوع لوله ها بدون درز هستند و همین امر موجب شده است که این محصول از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار باشد. دلیل اینکه این محصول فاقد درز می باشد این است که در زمان ساخت آن انواع شیوه های جوش فلزات بکار گرفته نمی شود. سبک تولید این محصول بصورت مشابه نمی باشد و شیوه های گوناگونی دارد؛ همین امر موجب شده که در داخل کشورمان تعداد کارخانه هایی که در حال ساخت و توزیع این محصول هستند، محدود باشند. این نوع لوله تحول بزرگی در حوزه صنعت فولاد ایجاد کرد.
اتفاقی که طی چند سال اخیر در کشور افتاد این است که با آغاز تحریم های بسیار زیاد در ایران، اسپانسر های ایرانی به جای واردات برند های چینی این محصول، تصمیم به سرمایه گذاری در کارخانجات تولید لوله مانیسمان گرفتند.
در ادامه این بخش از مقالات آهن البرز در زمینه آهن الات سعی خواهیم کرد تا برترین تولید کنندگان لوله های مانیسمان فولادی را معرفی کنیم.
شرح کوتاه از لوله مانیسمان
لوله های فولادی و صنعتی از یک نوع نیستند و گونه های متنوعی را شامل می شوند. برای مثال مقاطع فولادی، لوله هایی با آلیاژ ضد زنگ، لوله بخار، از نمونه های بارز لوله ها هستند. این محصولات فولادی نیز به دو گروه درز دار و بدون درز دسته بندی می شوند. بعضی از لوله ها از ورق فولادی تولید می شوند و بطور استوانه ای و درب آن به شکل مارپیچ جوش می خورد و این نوع لوله ها از نوع درز دار می باشند. نوع دوم یعنی لوله های بدون درز و یک دست (لوله های مانیسمان) نسبت به طرح اسپیرال، دارای قطر و سایز کمتری می باشد و در آن از هیچگونه جوشکاری استفاده نمی شود. مواد اولیه استفاده شده در ساخت لوله مانیسمان نسبت به باقی لوله ها از کیفیت بالا و یکنواخت بودن برخوردار است.
برترین تولیدی های لوله مانیسمان
در این قسمت می خواهیم 5 کارخانه بزرگ و مهم تولید لوله مانیسمان در ایران را بیان کنیم:
کارخانه کاوه ایرانیان
در میان کارخانه های خصوصی، کاوه ایرانیان نخستین شرکتی است که توانست لوله های مانیسمان را به شیوه کشش سرد تولید کند. این کارخانه، کار خود را با ساخت 15000 تن تیوب فاقد درز به صورت کشش سرد و تعداد 75000 تن لوله فاقد درز را به صورت نورد گرم،آغاز کرد .
لوله های مانیسمان این کارخانه از سمت استاندارد های بروز جهان و در کشور هایی از جمله انگلستان، آمریکا و ژاپن مورد تایید قرار گرفته است. کارخانه کاوه ایرانیان ظی سال های اخیر توانست با ساخت لوله های رده 40 بخش قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص دهد.
کارخانه نورد و لوله اهواز
این کارخانه در موقعیت مکانی استان خوزستان و در نزدیکی شهر اهواز در سال 1346 پایه گذاری شد. کارخانه لوله و نورد اهواز نخستین کارخانه در کشور ایران و خاور میانه است که لوله های مانیسمان یا بدون درز را تولید کرد. این کارخانه پس از تلاش های پی در پی توانست به تکنولوژی به نام (push bench) دست پیدا کند و با بکارگیری از این تکنولوژی استارت کار تولید لوله مانیسمان را زد. قطر لوله های این کارخانه از 0/5 اینچ تا 6 اینچ ساخته می شوند.
کارخانه لوله گستر اسفراین
یکی دیگر از تولید کنندگان این محصول، کارخانه لوله گستر اسفراین است که در سال 1385 کار خود را شروع کرد. ظرفیت تولیدات این کارخانه در هر سال میانگینی حدود 100 هزار تن می باشد. این کارخانه یکی از کمپانی های بزرگ و برتر در رابطه با ساخت لوله های بدون درز در ایران می باشد. این تولیدات شامل :لوله های جریانی، جداری مغزی، نفت و گاز و دیگر تولیدات هستند. تولیدات لوله های این کارخانه در اندازه های نسبتا بزرگ ساخته می شود. ساخت لوله های مانیسمان در این کارخانه، به این صورت است که طول 6 تا 12 متر و رده 20 تا رده 180 ساخته می شود.
شرکت پروفیل فولادی اصفهان
این شرکت در نزدیکی شهر اصفهان بنیان گذاری شده است و در زمینه ساخت لوله مانیسمان فعالیت می کند. این مجموعه تولیدی سابقه کاری تقریبا 40 ساله دارد. در این شرکت از ماشین آلات بروز و کادر فنی با تجربه استفاده می نمایند. نکته قابل توجه در رابطه با تولیدات لوله های این شرکت این است که ساخت آن را از سایز بزرگ به کوچک انجام می دهد.
کارخانه گروه ملی صنعتی فولاد ایران
گروه ملی صنعتی ایران فعالیت خود را بطور سهامی خاص و در سال 1342 استارت زد. این کارخانه از نخستین کارخانه هایی است که در زمینه ساخت لوله مانیسمان و میلگرد و… مشغول به کار است. این شرکت در برهه زمانی یک ساله، ظرفیتی حدود 1435000 تن محصولات فولادی را دارا می باشد. بالاترین میزان ساخت لوله مانیسمان در کل کشور مربوط به کارخانه گروه ملی است. فرآورده های این کارخانه با قطر و ضخامت های گوناگونی به بازار توزیع می گردد.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم که برترین و مهم ترین کارخانه های تولید کننده لوله مانیسمان را معرفی کنیم. برای خریداری این محصول اولین گام این است که از کیفیت و استاندارد هایی که در کارخانه ها استفاده می شود، مطلع شویم. در کشور ایران تعداد کارخانه هایی که در این حوزه مشغول به کار هستند، محدود اند. و طی چند سال اخیر که قیمت آهن افزایش داشته است، بهتر است قبل از خرید اطلاعاتی را در این باره جویا شوید.