مقایسه ساختمان های اسکلتی و بتنی

برای ساخت یک ساختمان یا به اصطلاح سازه می توان به روش های مختلفی این کار را به انجام رساند. از 2 روش می توان به عنوان قدیمی ترین و همچنین پر استفاده ترین روش ها نام برد که این روزها نیز بسیار مورد استفاده قرار می گیرند که به سازه های اسکلتی و بتنی مشهور می باشند.

هر یک از مجریان و مهندسانی که در زمینه ساخت و ساز فعالیت می کنند بر اساس تجربه و نوع ساختمانی که می سازند یکی از این دو روش را پیشنهاد می دهند. نکته ای که بسیار حائز اهمیت می باشد این است که بر اساس نوع ساختمان و محلی که قرار است پروژه انجام شود می تواند این تفاوت را به وجود آورد. به طور مثال اگر قرار است یک پل ساخته شود چینش و همچنین دیدگاه با زمانی که یک برج می خواهد ساخته شود متفاوت می باشد.

مقایسه ساختمان های اسکلتی و فلزی نیازمند آن است که در ابتدا بتوانید این دو سازه را تفکیک کرده و با مزایا و معایب هر یک آشنایی پیدا کنید. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی هر یک از این روش ها پرداخته و شما را در انتخاب یاری نماییم.

سازه های اسکلتی یا فولادی را بیشتر بشناسید

یکی از مهمترین و بروزترین روش هایی که با استفاده از آن می توان برج های بلند مرتبه و سر به فلک کشیده، پل ها و… را ساخت استفاده از سازه های اسکلتی می باشد. در این نوع از ساختار از ظرفیت های مختلفی می توان بهره برد که علاوه بر دوام سازه مقاومت آن را نیز افزایش می دهد.

برای ساخت سازه های اسکلتی یا فولادی از مقاطع فولادی آماده استفاده می شود. تیرآهن کالایی است که در این نوع از ساخت بسیار مهم بوده و نقش کلیدی را ایفا می کند و با توجه به اینکه به صورت آماده مورد استفاده قرار می گیرد از کیفیت اولیه خوبی برخوردار می باشد. البته در این مسیر باید مراقب استفاده از محصولاتی بود که به نام درجه یک به فروش می رسند.

مواد اولیه اصلی و پرکاربردی که در این روش استفاده می شود فولاد است که می تواند مقاومت بسیار خوبی را از خود به نمایش بگذارد. این اتصالات را می توان به روش های مختلفی همچون جوش کاری، پرچ، پیچ و مهره و… به هم متصل کرد که هر یک از این روش ها در مکانی خاص می توان استفاده نمود.

در حالت کلی ستون ها در هر دو جهت عمودی و افقی با استفاده از ابزارهایی که در بالا معرفی شد به یکدیگر متصل می شوند و اگر بخواهیم به صورت اشکال هندسی از نام ببریم مستطیلی را پدید می آورند.

مزایا و معایب سازه های اسکلتی

یکی از مهمترین مزایای این نوع از سازه ها را می توان در سرعت پیاده سازی آن نام برد. زیرا این قابلیت را می دهد تا در زمانی اندک سازه های بزرگ به انجام برسند. البته این نکته را نیز باید بیان کرد که با توجه به روش ساخت می توان در آینده نیز تعداد طبقات را افزایش داد.

کاهش وزن ساختمان یکی از مسائل مهمی می باشد که موجب شده است جزء مزایای مهم این روش در نظر گرفته شود. هر چند وزن کاهش می یابد اما این قابلیت نیز افزوده شده است که مقاومت در برابر کشش افزایش می یابد.

از جمله مزایایی که بسیار مهم می باشد و با استقبال مشتریان نیز از آن رو به رو هستیم کاهش میزان اشغال واحد است، به طوری که با استفاده از این روش فضای بیشتری در اختیار شما قرار می گیرد.

در کنار مزایای متعددی که این محصول دارد معایبی نیز وجود دارد که نمی توان از آن چشم پوشی کرد. از جمله آن ها نگهداری سخت این محصول می باشد. با توجه به این که فولاد به راحتی دچار خوردگی می شود در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی ممکن است مشکل بزرگی به وجود بیاید و گاهی این مشکلات آنقدر بزرگ است که ساختمان دچار خرابی و ریختگی می شود.

یکی از معایب مهمی که این نوع از ساخت دچار آن است و نمی توان بی تفاوت از آن عبور کرد، عدم توانایی و مقاومت در برابر حرارت است که در صورت افزایش گرما می تواند لطمات سهمگینی به سازه وارد نماید.

سازه های بتنی و ساختاری که دارند

سازه هایی هستند که با استفاده از سیمان، میلگرد، ماسه و… ساخته می شوند. روش کار به این صورت است که با استفاده از قالب ها، فضایی را آماده می کنند که انواع میلگرد آجدار و ساده که بسته به نوع پروژه و ساختمانی که می خواهد ساخته شود استفاده از آن ممکن است تغییر کند را احاطه می کند، سپس با استفاده از بتن آن ها پر می کنند. همانطور که می بینید در این نوع از سازه میلگرد نقش کلیدی را ایفا می کند.

این نوع از سازه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و با استفاده از می توان سازه های مختلفی همچون پل، سد، ساختمان، جاده و… را بدون هیچ ترسی بابت از دست دادن کیفیت تولید نمود. بتن با توجه به ساختاری که دارد در ابتدا شل بوده و پس از گذشت مدتی مراحل سفت شدن آن با قدرت پیش می رود.

مزایا و معایب ساختمان های بتنی

یکی از مزایای مهم این نوع از ساختمان ها مقاومت بسیار زیاد در برابر آتش و حرارت است که حتی در بعضی از مواقع می تواند تا 7 ساعت در برابر آتش سوزی شدید از خود پایداری به نمایش بگذارد و این اطمینان را به ساکنان بدهد که به راحتی و با خیال راحت در آن سکونت داشته باشند.

یکی دیگر از مزایایی که کارفرمایان را مشتاق به استفاده از این راهکار کرده است مزیت های مالی و کاهش هزینه های ساخت است که گاهی این تفاوت بسیار فاحش می باشد، و با توجه به اینکه هزینه ها به مرور پرداخت می شود کمتر به چشم می آید.

متاسفانه بزرگترین ضعف و عیبی که این نوع از ساخت دارد زمان بر بودن آن است. همچنین با توجه به ساختار آن وزن سازه نیز به شدت افزایش یافته است. هرچند این افزایش وزن دلیل بر استحکام می تواند باشد.

تفاوت ساختمان های اسکلتی و بتنی

یکی از مسائلی که می تواند در این مقایسه بسیار مهم باشد که کمتر کسی به آن توجه می کند بازپرداخت هزینه ها می باشد. با توجه به توضیحاتی که در قسمت های قبلی بیان شد و با توجه به اینکه سرعت کار به شدت افزایش یافته است و حتی در بعضی از مواقع می توان در دو هفته بنا را آماده کرد نیاز است تا در همین مدت کوتاه هزینه های آن نیز پرداخت شود.

اما در زمانی که از بتن برای ساخت بنا استفاده می شود با توجه به اینکه فعالیت به مرور و طی زمانی تقریبا طولانی تر به انجام می رسد، می توان هزینه ها را به صورت اقساطی و دوره ای پرداخت نمود.

باید این را بدانید که هزینه ی ساخت بنا در روش اسکلت بالاتر بوده و در بعضی از مواقع و پروژه ها این میزان حتی به بالای 50 درصد نیز افزایش می یابد، که در این زمان هزینه ها را به شدت افزایش داده و سود را در بعضی از مواقع به شدت کاهش می دهد.

اگز بخواهیم به لحاظ زمانی نیز این مقایسه را انجام دهیم، می توان گفت میزان زمانی که صرف پیاده سازی به روش بتنی می شود می تواند حتی به 4 برابر روش اسکلتی نیز افزایش یابد. که این زمان در امر ساختمان سازی بسیار زیاد بوده و هزینه های هنگفتی را به پروژه تحمیل می نماید.

در حالت کلی برای اجرای پروژه بهترین روش را مهندسین و مشاوران کاربلد و البته امین ارائه می دهند. زیرا برای یافتن مسیری درست نیاز است تا تمامی مزایا و معایب را با هم بررسی کنید. ولی این پایان راه نمی باشد و حتما باید مکانی که می خواهد این بنا در آنجا ساخته شود، متراژ، تعداد طبقات، جنس خاک و… مورد ارزیابی قرار گیرد تا به بهترین شکل این فرآیند به انجام برسد.

کارشناس آهن البرز
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *