آشنایی با نحوه ساخت سازه های فلزی

آشنایی با نحوه ساخت سازه های فلزی

از گذشته تا امروز روش هایی متعددی برای ساخت یک بنا و ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد که هر یک از آن ها دارای مزایا و معایب مختص خود هستند. اما این روزها با توجه به نیاز بازار استفاده از روش هایی همچون سازه های فلزی و بتنی نسبت به روش های دیگر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

برای اجرای پروژه و ساخت ساختمان دیگر فقط قوام آن مورد توجه قرار نمی گیرد و مهندسین را به این سمت سوق داده است که در کنار مقاومت سازه باید به المان های مختلفی نیز توجه کنند و در زمان ساخت و پدید آوردن یک ساختمان تمامی این راهکارها را رعایت کنند.

از جمله این المان ها می توان به میزان فضای داخلی خانه، اندازه راه پله ها، حذف ستون میانی برای بزرگتر شدن محیط و… عواملی بودند که مهندسین را برای استفاده از روش ساخت سازه های فلزی ترغیب نمود. در نتیجه با توجه به بهبود کیفیت هر روزه بر استقبال مشتریان از این روش افزوده شده است.

مراحل ساخت سازه های فلزی

به روش های مختلفی و با اجزای مختلفی می توان یک سازه فلزی را ساخت. به طور مثال در این مسیر می توان از مواد اولیه مختلفی استفاده نمود، از جمله این مواد می توان به پروفیل، ورق و… اشاره کرد که هر یک از آن ها را می توان برای یک پروژه خاص و در مکانی خاص مورد استفاده قرار داد.

پس از بررسی دقیق و جامع محیط و همچنین انتخاب روش ساخت و نوع مواد اولیه ای که برای به انجام رساندن لازم است، حالا زمان انتخاب پیمانکار می باشد که در این مرحله باید دقت لازم صورت بگیرد. برای آماده سازی سازه نیاز است تا در کارخانه اقدامات مختلفی به انجام برسد.

از جمله این اقدامات می توان به برشکاری، تسمه زنی، با استفاده از قالب مراحل جوش اولیه را انجام دادن، نصب صفحه های ستون و فلنج، تابگیری هایی که حتما باید با دقت انجام شود، اضافه کردن جعبه ستون ها، انجام جوش کاری آخر، مونتاژ پایانی و در انتها نصب و جوش دادن سازه اصلی که تمامی این مراحل در کارخانه به انجام می رسد و محصول نهایی برای نصب و مونتاژ پایانی به محل استقرار منتقل می شود.

یک روش دیگر نیز وجود دارد که تمامی این مراحل را در کنار پروژه و مرحله به مرحله بر روی مکان اصلی انجام پروژه آماده و نصب می شود. نکته بسیار مهمی که شاید بعضی از افراد آن را به شکل مهمی جدی نگیرند فونداسیون و پی ریزی ساختمان است که اگر با دقت لازم به انجام نرسد مشکلات بزرگی را به وجود می آورد.

حالا که زمان بتن ریزی رسیده است و باید صفحات در مکان تعبیه شده نصب شوند باید به این نکته مهم نیز دقت کرد که محل پیچ ها پوشانده شود تا پس از گذشتن از این مرحله بتوان به راحتی ستون ها را به صفحه پیچ کرد.

افزودن ستون ها و تیرها و پیگیری مراحل اجرایی

می توان از ستون ها به عنوان مهمترین بخش های این سبک از سازه ها نام برد. سایز، تعداد، مکان قرارگیری و… نیز به طبع آین اهمیت مورد توجه قرار می گیرد. ستون ها در مقاومت ساختمان نقش کلیدی ایقا می کنند و در صورت رعایت نکردن اصول مهندسی سازه با مشکلات فراوانی رو به رو می شود.

ستون های مختلفی در طرح های متعددی در بازار موجود می باشد که هر یک برای یک سبک کاربری خاص مورد استفاده قرار می گیرند. به طور مثال اگر لازم است که از نوع H در مکانی استفاده شود در صورت استفاده از نوع مربعی ممکن است مقاومت کاهش پیدا کند. هر چند این دو نوع مقطع فولادی جزء بهترین های این خانواده می باشند اما حتما باید در مکان خاص خود نصب شوند.

حالا زمان آن است که برای نصب تیرها اقدام شود. در حالت کلی و نام گذاری، از دو نوع تیر نام برده می شود. نوع اول آن شاه تیر که تیر اصلی می باشد و نوع دوم تیرچه که به نام تیر فرعی نیز شناخته می شود. پس از نصب ستون ها حالا زمان آن است که تیرها به صورت افقی در کار قرار بگیرد.

روش قرار گیری به این صورت است که تیرآهن که قرار است نقش تیر اصلی را ایفا کند به ستون ها جوش و یا پیچ می شود. با توجه به اهیمت این قسمت قیمت تیرآهن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد زیرا می تواند در افزایش و یا کاهش هزینه های ساخت یک ساختمان تاثیر بسزایی داشته باشد.

البته باید به این نکته مهم نیز اشاره کرد که تجهیزاتی برای این اتصال مورد نیاز هستند که هر یک در جای خود بسیار ضروری می باشند. این وسایل می تواند نبشی باشد و یا ورق که بسته به نوع اتصال متفاوت می باشد.

نکاتی که در زمان ساخت سازه های فلزی باید رعایت شود

برای به انجام رساندن این مراحل لازم است تا از تجهیزات به روز و حرفه ای استفاده شود تا بتواند با دقت فراوان کار مشخص شده را به انجام برساند. به طور مثال اگر نیاز به دوربین نقسه برداری است نباید این کار را به صورت چشمی و سنتی انجام داد.

نکته بسیار مهم دیگری که وجود دارد این است که برای جا به جایی ستون ها و تیرها باید با دقت زیاد به انجام برسد. لازم به ذکر است در زمانی که مراحل جوش کاری بال و جان و در بعضی از مواقع افزودن تسمه ها انجام می شود یک محلی را برای گرفتن و حمل علامت می زنند که اگر از آن نقطه گرفته شود آسیبی به محصول وارد نمی آید و ایرادی در آن پدیدار نمی شود.

با توجه به این که تمامی مراحل اعم از جوشکاری، اتصالات و… بر اساس نکات مهندسی به انجام می رسد نیاز است تا تمامی این مراحل توسط کادری مجرب و حرفه ای به انجام برسد در غیر این صورت مشکلات بزرگی پدید خواهد آمد.

آیا استفاده از این سازه مقاومت را تضمین می کند؟

با توجه به کاهش وزن این نوع از ساخت می توان این اطمینان را داشت تا در صورتی که تمامی ارکان آن به درستی نصب شده باشند و در این مسیر نیز از بهترین متریال استفاده شده باشد تا مدت زمان طولانی می تواند به درستی به کار خود ادامه داده و بدون ایراد از آن استفاده نمود.

با توجه به این که امکان بازسازی و تغییرات در این روش وجود دارد در صورت بروز ایراد می توان آن را ترمیم کرده و یا تغییرات مورد نظر را پیاده سازی کرد. به همین علت است که در ساخت آسمان خراش ها از این سبک از طراحی استفاده می شود.

مزایا و معایب استفاده از سازه های فلزی

یکی از مهمترین مزایای استفاده از این روش ساخت، کم شدن زمان اجرا می باشد. این زمان آنقدر کم است که بیشتر افرادی که از این روش استفاده می کنند به این دلیل رو به استفاده از آن آورده اند. از دیگر مزایای آن می توان به افزایش مقاومت، افزایش فضای محیط، کم کردن وزن ساختمان و… اشاره کرد.

در مورد معایب این نوع از ساخت نیز می توان از هزینه های زیاد اجرای آن نام برد. با توجه به این که مقاطع فولادی قیمت بسیار بالایی دارند و با توجه به این که در این روش مقدار بیشتری از این مقاطع استفاده می شود هزینه نهایی را افزایش می دهد.

کارشناس آهن البرز
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *