تحلیل پرکاربرد ترین سایزهای تیرآهن در ساختمان سازی

سایزهای پرکاربرد تیرآهن

در این مقاله سعی داریم تا اطلاعاتی کلی درمورد سایز های مختلف و کاربرد آنها در صنعت ساختمان را به طور خلاصه بیان کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد مطالب زیر را دنبال کنید .

تعریف کلی تیرآهن

تیراهن یک تکیه گاه سازه ای است که برای حمل بارهای عرضی و انتقال این بارها به تکیه گاه های عمودی مانند ستون ها طراحی شده است. تیرآهن در ساخت ساختمان ها، پل ها و برخی از انواع تجهیزات سنگین استفاده می شوند و در انواع مختلفی وجود دارند. آنها معمولاً توسط مهندسانی طراحی می شوند که مکان آنها را نیز تعیین می کنند و هدف آنها حداکثر پایداری و کارایی سازه است. مردم که اغلب از کنار یا از روی پل عبور می کنند، احتمالاً تیرها را در عمل دیده اند، زیرا پل های تیرآهن رایج ترین نوع طراحی پل هستند.

تیرآهن ها در واقع سازه هایی فولادی هستند که در دو نوع Hو Iارایه داده میشوند . و بیشترین کاربرد آن در صنعت ساختمان سازی بوده است اما امروزه با حضور اسکلت بندی بتنی ، سهم کمتری از بازار ساختمان سازی به تیرآهن اختصاص داده میشود . یکی از دلایلی که سازه های بتنی سهم بیشتری از بازار را در اختیار دارند استحکام بالای آنها در شرایط مختلف بوده از دیگر دلایل برتری اسکلت بتنی میتواند به این مورد اشاره کرد که فلزات در اثر رطوبت و گذر زمان دچار خوردگی و زنگ زدگی میشوند و همین امر موجب کاهش استحکام تیر آهن و در مجموع کاهش استحکام کلی سازه میشود . مزایا و معایب تیر آهن ها را در مقاله ای جدا برسی خواهیم کرد .

سایزهای مختلف تیرآهن

تیر آهن های موجود در بازار بر اساس کاربرد هرکدام در صنایع مختلف از نظر سایز ، تفکیک میشوند . سایز تیر ها به ترتیب عبارتند از : 12-14-16-18-20

کاربرد هر سایز از تیر آهن

تیر آهن سایز 12 : این تیراندازه کوچکتری  نسبت به سایر تیر ها دارد و همچنین وزن کمتری هم خواهد داشت به همین دلیل این سایز تیرآهن اغلب کاربرد ظریف و حساس تری دارند و معمولا در پوشش سقف طبقات انتهایی ساختمان استفاده میشوند . زیرا به دلیل مقاومت پایین این سایز از تیر ، احتمال خم شدگی تحت فشار وجود دارد .

تیر آهن سایز 14 : تیر سایز 14 مقاومت و پایداری بیشتری نسبت به سایز 12 دارد.اندازه این تیر آهن و همچنین مقاومت نسبتا خوب آن نسبت به وزنی که دارد موجب شده است تا این سایز از تیر آهن جزو محبوب های بازار باشد و بیشترین سهم فروش را در سازه های سبک به خود اختصاص دهد

تیر آهن سایز 16 : سایز 16 سایز میانی تیر ها است و نسبت به تیر های 12 و 14 از مقاومت و وزن بیشتری برخوردار است به همین دلیل گزینه مناسبی برای استفاده در سازه های نیمه سبک است .

تیر آهن سایز 18 : طبق نتیج به دست آمده از نظر سنجی چندین مراکز خرید و فروش تیر آهن ، تیر آهن سایز 18 پرکاربرد ترین و پر فروش ترین ساز تیراهن معرفی شده است و نقش استراتژیک این محصول در صنایع ساختمانی مثال زدنی است . تیر سایز 18 کاربرد های متنوع و گسترده ای در اکثر زمینه ها داشته و منحصر به صنعت ساختمان سازی نیست . مقاومت بالای این سایز امکان استفاده از آن در سازه های سنگن و نیمه سنگین را برای مشتریان فراهم کرده است .

تیر اهن سایز 20 : تیر آهن سایز 20 سنگین ترین و مستحکم ترین سایز تیرآهن ها است که در این مقاله ذکر شده اند . بنابراین میتوان انتظار داشت که در سازه های سنگین و سازه هایی با تعداد طبقات بالا ، تیر سایز 20 مفید واقع شود .

بیشتر بدانید: دریافت قیمت آهن الات از بزرگترین تامین کنندگان کشور

لازم به ذکر است ابعاد تیر های موجود در بازار به موارد فوق محدود نمیشود و سایز های مختلف از تیر ها در بازار موجود هستند

وزن هر متر از سایزهای مختلف تیر آهن

تیر آهن سایز 12 : 10.40 کیلوگرم

تیر اهن سایز 14 : 12.85 کیلوگرم

تیر آهن سایز 16 : 15.75 کیلوگرم

تیر آهن سایز 18 : 18.90 کیلوگرم

تیر آهن سایز 20 : 22.45 کیلوگرم

فرایند تولید سایزهای مختلف تیر اهن

ساده ترین و متداول ترین روش برای تولید تیرآهن نورد کردن قطعات و شمش های فولادی است . نورد فرایندی است که در طی آن فلز به دمایی میرسد که میتوان به راحتی توسط ابزر آلات ویژه به آن شکل و فرم داد و به دلخواه آن را تغییر داد . برای این منظور ابتدا شمش فولادی را در کوره ای با دمای مناسب و بالا قرار میدهند تا در معرض دمای زیاد به حالت خمیری تبدیل شود . در مرحله بعد تیرهای خارج شده از کوره با عبور از غلتک های ویژه به مرور شکل و فرم کلی خود را بدست می آورند و در نهایت پس از اینکه مجدد به حالت جامد بازگشت برای فروش و عرضه به بازار از کارخانه خارج میشود.

این محصول سایز های مختلف و متنوعی دارند و بر اساس اندازه و کاربرد تقسیم بدی میشوند.هر کدام از تیر ها کاربرد خاص خود را دارد و بسته به صلاح دید مهندسین اجرایی پروژه انتخاب و استفاده میشوند . فرایند انتخاب سایز و ابعاد تیر اهن نیازمند انجام محاسبات ریاضی و تخمین استحکام و مقاومت سازه و تیر است به همین دلیل انتخاب و استفاده خودسرانه و بدون محاسبات ممکن است در طول زمان مشکلاتی از قبیل خمیدگی اسکلت ساختمان و یا عدم ایستادگی در برابر وقایع طبیعی را در پی داشته باشد .

کارشناس آهن البرز
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *