لوله های فولادی و پلیمری چه تفاوت هایی دارند

لوله فولادی و پلیمری

با توجه به تفاوت لوله های پلیمری با لوله های فولادی، این لوله ها عملکرد متفاوتی دارند و در شرایط خاصی قابل استفاده هستند. لوله های پلیمری و لوله های فولادی از پرمصرف ترین پروفیل ها در کاربردهای تجاری، صنعتی و ساختمانی هستند. هر کدام از این لوله ها دارای مزایا و معایبی هستند و بنابراین ساختار و رفتارهای متفاوتی دارند. ویژگی های اصلی این لوله ها به آنها عملکردهای متفاوتی می دهد و در شرایط خاصی می توان از آنها استفاده کرد.

هنگام نصب، ارتقا و یا تعویض سیستم لوله کشی خود با امکان استفاده از لوله های فلزی یا پلاستیکی مواجه خواهید شد. ممکن است در مورد مزایا و معایب هر روش و اینکه کدام یک برای شما و نیازهای شما بهترین است، سوال کنید. ما در این مقاله آهن البرز می توانیم در مورد سیستم لوله کشی تجاری و مسکونی به شما کمک کنیم تا مطمئن شوید که گزینه مناسبی برای برنامه ها و بودجه خود دارید.

ما می توانیم به شما کمک کنیم تا سیستم لوله کشی خود را ارتقا دهید تا شما و همه اعضا بتوانید از آن استفاده کنید. از خانواده خود محافظت کنید این امر به ویژه در املاک قدیمی با لوله های آب قدیمی و منسوخ برای مقایسه گزینه های لوله کشی و همچنین اطلاعات مربوط به انواع مختلف فلزات مانند مس و فولاد ضد زنگ بسیار مهم است. در ادامه مقاله با انجام یک تعریف کلی از لوله های فولادی و پلیمری به سراغ مزایا و معایب هر کدام از این لوله ها خواهیم رفت و با تفهیم این مطالب، شما در انتخاب جنس لوله مورد نظر خود برای انجام فعالیت های مختلف با اطلاعات کامل وارد عمل خواهید شد.

تعریف لوله فولادی و پلیمری

لوله فولادی : از انواع متعددی که لوله های فلزی در بازار آهن آلات کشور دارند، لوله های فولادی از مهم ترین و پر مصرف ترین نوع این محصولات بشمار می روند که از آلیاژ های مختلف برای کاربری های گوناگون تولید شده اند. استفاده از لوله های فولادی بر اساس آلیاژ مورد استفاده در ساخت آنها تعیین می شود. قطر خارجی لوله یکی دیگر از عوامل تعیین کننده استفاده از لوله های فولادی بوده و در واقع قطر خارجی لوله یکی از عوامل موثر در تعیین ضخامت آن می باشد.

لوله پلیمری : این لوله ها در اوایل دهه 1930 در آلمان برای تخلیه فاضلاب و ساختمان های کانال استفاده می شد. از ابتدای ورود لوله های پلیمری به بازار، این صنعت دستخوش تغییرات زیادی شده و توانسته نقش موثری در تنوع و رشد بسیاری از صنایع ایفا کند. امروزه لوله های پلیمری کاربردهای بسیار متنوعی دارند.

رشد و وسعت لوله های پلیمری همراه با رویدادهای مختلف فراز و نشیب های خود را داشته است و انواع مختلفی از این لوله ها از پی وی سی، پیلون، پلی اتیلن و … نیز وجود دارد که با حرارت دادن به حالت اولیه باز می گردند. به طور کلی، لوله های پلیمری موفق شدند صنعت را متحول کنند و در طیف وسیعی از امکانات جایگزین لوله های فولادی در برخی شرایط شدند.

مزایا و معایب لوله فولادی

لوله های فولادی اغلب روش سنتی تری نسبت به لوله های پلیمری محسوب می شوند که توسط صاحبان خانه در سیستم های لوله کشی خود استفاده های زیادی دارد.

طول عمر بسیار بالایی دارد و معمولا بادوام ترین گزینه برای استفاده در تاسیسات مختلف به شمار می رود.

آلیاژ لوله های فلزی از مس، برنج، چدن یا فولاد ساخته شده است.

اشکال عمده استفاده از لوله های فولادی این است که به مرور زمان خورده می شوند و توسط آب لوله کشی می تواند خورده و زنگ بزند. با این حال، برخی از فلزات مانند فلزات ضد زنگ، انتخاب خوبی برای تاسیسات لوله کشی می توانند به شمار روند، زیرا در برابر اکسیداسیون مقاومت می کنند و نسبت به سایر مواد عمر بیشتری دارند.

استفاده از لوله های فولادی اغلب گزینه گران تری نسبت به لوله کشی پلاستیکی است که امروزه بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

طول عمر آنها در صورت مراقبت نکردن و راه اندازی غیر اصولی می تواند کمتر از لوله های پلاستیکی شده و به مرور کیفیت خود را از دست بدهد، که این مورد نیز با هزینه های سنگینی همراه خواهد بود. با این حال، با مراقبت مناسب، این لوله ها می توانند بیش از 50 سال دوام بیاورند.

نسبت به پلیمر ها بیشتر در معرض زنگ زدگی و خوردگی هستند، مخصوصاً هنگام حمل آب و مایعات. این موضوع کاملا طبیعی می باشد اما با عایق خوب و یک لایه محافظ می توان از آن جلوگیری کرد.

مزایا و معایب لوله پلیمری

معمولاً کار با لوله های پلیمری راحت تر بوده و پیشروی در انجام کار را سریع تر خواهد کرد و به موجب آن هزینه های کلی نیز برای افراد کاهش خواهد یافت.

این لوله ها دارای وزن سبکتری بوده و به همین مورد نیز باعث تسهیل در امر لوله کشی خواهد شد.

برش لوله های پلیمری آسان بوده و در شرایطی که فضای کمی برای انجام فعالیت وجود دارد، مناسب است.

به دلیل محبوبیت این لوله ها، پیدا کردن قطعات کمیاب یا غیر معمول که متناسب با آنچه شما به دنبال آن هستید، معمولا کار پیچیده ای نخواهد بود.

از مزیت های مهم دیگری که لوله های پلاستیکی دارند، این است که بر خلاف لوله های فلزی زنگ نمی زنند و دچار خوردگی نخواهند شد.

لوله پلیمری به اندازه فولاد بادوام نخواهد بود، زیرا در برابر حرارت مقاوم نیست و به مرور حالت اولیه خود را از دست داده و باید بیشتر از لوله های فلزی تعویض شود.

نمی توان از آن‌ها در مناطقی با سیستم لوله‌ای که آب آشامیدنی یا آب پرفشار را حمل می‌کنند استفاده کرد. اگر می خواهید از لوله های پلاستیکی در این مناطق استفاده کنید، باید از جنس پلی بوتیلن یا پلی وینیل کلراید (CPVC) باشد. کلر به لوله CPVC اضافه می شود و مقاومت حرارتی آن را افزایش داده و آن را برای آب آشامیدنی مناسب می کند و همچنین عایق خوبی را برای لوله ایجاد خواهد کرد.

اتصال لوله های پلاستیکی نیازی به جوش ندارد و این مورد نیز باعث صرفه جویی در زمان و انرژی می شود.

اکثر لوله های پلاستیکی برای کاربردهای بیرونی مناسب نیستند چون هنگامی که در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار می گیرند، ممکن است توسط اشعه آسیب ببینند و باعث ریختن پلاستیک رویی شود.

این لوله ها قابلیت اشتعال داشته و همین مورد نیز از معایب بزرگ لوله های پلیمری محسوب می شود.

تفاوت در قیمت لوله پلیمری و فولادی

تفاوت قیمت لوله فولادی با پلیمری بیشتر مربوط به مواد اولیه و آلیاژ آن و همچنین چرخه تولید آن ها بستگی دارد. لوله های پلی اتیلن عمدتاً برای انتقال آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند، اما لوله های فولادی برای کاربردهای دیگری مانند خطوط گاز و پتروشیمی نیز مورد استفاده قرار می گیرند. به همین دلیل است که قیمت لوله های مانیسمان نسبت به لوله های پلیمری بیشتر است، زیرا علاوه بر استحکام بیشتر، طول عمر بیشتری نیز نسبت به پلی اتیلن دارد.

کارشناس آهن البرز
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *