معرفی قوطی پروفیل ستونی و کاربردهای آن

مقاطع فولادی و پروفیل ستونی

در دنیای کنونی، فولاد و آهن و محصولات مربوط به آن مانند پروفیل ستونی جزو لا ینفک زندگی تمامی اهالی جهان هستند. شرکت ها و کارخانه های بسیاری پدید آمدند تا نیاز و احتیاجات هر یک انسان را در برابر آهن و مقاطع فولادی آن فراهم کنند. امروزه اشکال مختلفی از این فلز پر طرفدار به وجود آمده که زحمت همه ی سازندگان را کمتر کرده است. یکی از انواع مهم ترین آن ها، پروفیل ستونی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تاریخچه قوطی پروفیل ستونی

وایت هوس، اولین شخصی  بود که با جوش زدن و به هم پیوند دادن ورقه های فولاد ، قوطی ستونی را خلق کرد. نسخه ی ابتدایی این فولاد ضعیف و سست بود که سر انجام برادران مانیسمان آن را با شکل توخالی این مقاطع، نسخه ی پیش رفته تری جایگزین کردند که این سبب شد مقاومت این نوع محصول فولادی بالا رود و در تمامی ساخت و ساز ها مورد استفاده قرار بگیرد.

آهن الات و پروفیل ستونی

آن ها روشی ابداع کردند که این روش قوطی ستونی های جوش داده شده از اوراق فولادی به وسیله ی نورد گرم تشکیل می شوند . این محصول نوین،  پیشرفت قابل تحسینی در استحکام و مقاومت قوطی ستونی حاصل کرد. همچنین تولید قوطی های ستونی در اوایل دهه 50 به شکل مربع و مستطیل آغاز شد.

قوطی پروفیل ستونی چیست

در ساخت قوطی پروفیل ستونی از آلیاژ هایی مثل منگنز کربن استفاده می شود که به وسیله ی نورد سرد باعث افزایش استحکام قوطی ستونی شده و می تواند فشار و وزن بسیار بالایی را برای زمان طولانی متحمل شود. به همین جهت در اکثر ساخت و ساز های صنعتی و حتی خانگی، این قوطی ها مورد استفاده قرار می گیرند. بیس اصلی این نوع فلز، ورق سیاه است.

انواع قوطی های ستونی

صنعتی: این نوع از قوطی ها که  دارای استحکام و دوام بالایی می باشند، از مقاطع تو خالی فولاد تولید می شوند. کاربرد قوطی های ستونی صنعتی عموما در سازه هایی است که احتیاج به تحمل وزن بالا و مقاومت  بیشتر دارند و عمدتا در ساخت سوله، ساختمان و انبار ها کاربرد دارد. ضخامت قوطی ستونی صنعتی تولید شده در کارخانجات از 6 میلی متر تا سایز های دیگر وجود دارد. همچنین طول این قوطی های ستونی در ابعاد 12 متر می باشد. این مدل از قوطی ها دارای وزن بسیار سنگینی نسبت به سایر مقطع های ساختمانی بوده و هزینه خرید آن معمولا بالا است.

بیشتر بخوانید: مشاهده قیمت روز آهن الات در بازار فروش مقاطع فولادی

ساختمانی: این مدل ها در دنیای صنعت در بازار با نام قوطی پروفیل مشهور است. این قوطی ها از ورق های سیاه تولید شده‌اند و دارای اندازه و ضخامت های گسترده ای در ساختار خود می باشند. این شکل از قوطی ها را عمدتاً در ساختمان سازی ها مصرف می کنند. همچنین ابعاد تولید شده از این محصول معمولا بین 100 تا 140 میلی متر متغیر بوده و طبق نوع سازه می توان سایز مورد نظر را بر گزید. علاوه بر آن ضخامت ورق سیاه بین 2 تا 6 میلی متر نیز متغیر می باشد که عامل تاثیر گذاری در استحکام و همچنین  تحمل وزن محصول است. این نوع قوطی ها نسبت به نوع صنعتی آن دارای وزن کم تر و به تبع آن قیمت پایین تری هستند.

روش های ساخت قوطی های ستونی

مستقیم: در این روش، کلاف ورق بریده می شود تا ورق های رولی صاف شود و با زاویه ی مورد نظر، شکل گرفته و در نهایت دو سر ورق به هم به وسیله ی جوش متصل می شوند. همچنین در این روش سایز و اندازه ی مقطع متغیر می باشد.

غیر مستقیم: در شیوه ی طاخت غیر مستقیم، بعد از برش خوردن ورقه های نازک، وارد دستگاه فرمینگ شده تا به شکل لوله در آید و بعد از عبور از غلتک ها، دبدیل به قوطی می شوند.

دوتکه: این روش، با پرس انجام  می شود. ابتدا با دستگاه طرح ناودانی شکل گرفته که نیاز مند انطباق هست؛  سپس ساق های آن به هم دیگر جوش می‌خورند تا قوطی ساخته شود. جالب است بدانید که در بازسازی خانه از این نوع پروفیل برای بخش های مختلف ساختمان استفاده می شود.

کاربرد های قوطی پروفیل ستونی

همان طور که ذکر شد، این مقطع فلزی ویژگی های فراوانی دارد، قوطی پروفیل ستونی در ساخت قاب‌ های سبک در تعداد متعددی از صنایع استفاده می‌شود. ترکیب انعطاف پذیری ساختار آن با مقاومت فولاد، این محصول را بسیار قابل اعتماد و با دوام ارائه می‌دهد که پس از مصرف نیز به طور گسترده بازیافت می‌شود که در ادامه نیز به تعدادی از موارد کاربرد آن اشاره خواهیم کرد:

  • عمران و ساختمان سازی مثل: پل های هوایی، اسکلت فلزی و ستون ها
  • صنعت مثل: خودرو سازی و تولید جرثقیل و اتاق ماشین
  • لوازم خانگی همچون: سرویس های چوب و مبلمان، تخت و لوازم برقی خانگی
  • مصارف عمومی مانند: حفاظ سازی، ساخت انواع میز و صندلی و…

نتیجه گیری

اگر چنانچه قصد خرید پروفیل ستونی صنعتی و یا ساختمانی را دارید باید توجه کنید که این مقاطع به علت مصرف در اسکلت و نواحی مهمی از سازه، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند، لذا باید هوشیار باشید که حتما از محصولات باکیفیت و دارای استاندارد های بین المللی استفاده نمایید تا تحت فشار و وزن سازه ها به خوبی دوام آورند و امتحان خود را پس دهند.

کارشناس آهن البرز
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *